Massasje, hva er det?

Det finnes mange forskjellige former av massasje. Et virvar av navn på massasjeformer og ulike titler på terapeuter. Hvordan skal da pasienten vite hva de skal velge?
Akkurat det har vi ikke ett enkelt svar på.
Massasje kan nå dypt inn, både fysisk og psykisk. Det er derfor viktig at du finner en terapeut med stor faglig kunnskap og som du får tillit til.

Hva er massasje?
Felles for de aller fleste massasjeformer er at de berører huden.
Huden er vårt største sanseorgan. Huden gir oss informasjon om omverden, balanserer temperatur og fuktighet. Formidler dessuten mye av vår kontakt med livet rundt oss. Kropp og sinn er uløselig knyttet sammen. Vår fysiske helse speiler og påvirker vår psyke, derfor kan massasje nå inn på alle plan.
Vi trenger fysisk berøring for å overleve, for å vokse og trives. Gjennom berøringen opplever vi tilstedeværelse og bekreftelse.

Det finnes massasjeformer som jobber dypt inn i muskulatur og strukturer og massasjeformer som jobber med avspenning og ro, med teorier om healing, auraer og energiflyt eller «livskraften» i kroppen vår.

Gamle aner
Massasje har vært en del av de aller fleste kulturer langt tilbake i tid. De eldste kildene vi kjenner er ca 3000 år gamle, og massasje regnes som en av verdens eldste behandlingsformer. Kunnskapen og metodene har i stor grad blitt overført som praktisk lærdom.

Som en følge av økt kunnskap om hvordan kroppen er bygget og fungerer, samt mer kunnskap om skader og sykdomslære – er det utviklet en del teknikker innen massasje.
En annen ting som har utviklet selve behandlingsformen, er utviklingen av gode massasjebenker som gjør at arbeidsstillingene blir mye bedre.

Man kan dele inn massasjen i to hovedgrupper:
– Manuell massasje. For eksempel: idrettsmassasje, klassisk massasje, velværemassasje, aromamassasje, triggerpunkt massasje, fibromassage, medisinsk massasje.
– Massasje med redskaper/hjelpemidler. For eksempel. Bambusmassasje, koppingmassasje, Hotstonemassasje

Er massasje alternativ medisin eller skolemedisin? 
Begge deler, er vårt svar på det. Det er litt avhengig av hvilket land vi ser på. Det er store forskjeller i hvordan man ser på dette.
Innen fysioterapien finnes det flere massasjemetoder i pensum, og historisk så er kanskje massasje selve fundamentet til fysioterapi.
Det er terapeutens utdannelse som avgjør om det regnes som skolemedisin eller alternativ medisin.
Utføres massasjen av f.eks. en fysioterapeut, så regnes det som skolemedisin.
Utføres massasjen av noen som ikke er offentlig godkjent helsepersonell regnes det som alternativ medisin.

En del massasjemetoder jobber etter skolemedisinske prinsipper, og andre har mer alternative teorier.

Hvilken massasjebehandling skal jeg velge?
Det finnes mange ulike former av massasje, mange forskjellige terapeuter og mange typer problemer, og ønskemål fra pasientene som varierer. Som pasient må man nesten finne ut hva som passer beste for en selv. Dette er veldig individuelt.
Men lover terapeuten resultater bør du være på vakt!
Det samme hvis terapeuten viser frem en lang liste over forskjellige metoder som tilbys. Det er umulig å være skikkelig god på mange metoder. Da er sannsynligheten stor for at det handler om enkelte helgekurs, uten noe krav av praksis eller eksamen.

Hvilke effekter har massasje?
Alternative terapeuter kan ikke reklamere for effekter av behandlingen da de går under «Lov for markedsføring av alternative terapeuter». Den begrenser, og gir ikke massøren lov til å gi forhåpninger om effekter. Det er mange massører og andre terapeuter som bryter denne loven.

Det er dessuten mange påstander om massasje som ikke kan dokumenteres å inneha de påståtte effekter.
Vi anbefaler våre elever og terapeuter til ikke å snakke så mye om resultater. Viktigere å  fokusere på å gjøre en skikkelig god jobb, så får selve resultatet snakke for seg selv.

Tid
Mange som søker behandling hos massør, massasjeterapeut eller muskelterapeut, opplever det som positivt at terapeuten tar seg tid til å undersøke, teste, behandle og lytte. Det er viktig at terapeuten har respekt for klienten og eventuelle problemer denne personen har.


Hva slags massasje tilbyr vi hos Norsk Muskelterapi?

Terapeutene eller elever fra Norsk Muskelterapi har lært en god del teknikker fra klassisk massasje, bindevevsmassasje, velværemassasje, triggerpunktbehandling, kopping, koppemassasje, pumpemassasje etc.
Utover selve massasjen utfører terapeuten undersøkelse, testing, terapeutisk stretching, traksjoner og eventuelt muskel- og leddakupunktur.

Tanken er at man skal kunne velge ut de grep/teknikker som hver enkelt klient har behov for. Derfor kan behandlingene bli svært forskjellig fra pasient til pasient.

Vi mener det også er bra for terapeutens engasjement at behandlingene tilpasses klientens behov og på den måten blir behandlingene forskjellige. Om terapeuten alltid utfører de samme behandlingene, blir det fort rutine og etter hvert kjedelig.
For at terapeuten skal kunne gi best mulig behandling, må engasjementet hele tiden være på topp.

Idrettsmassasje
Innen de fleste idretter i hele verden, benyttes ofte idrettsmassasje. Også mange terapeuter som ikke daglig tilbyr massasje, gir massasje under treningsleir etc.
Er du interessert å lese mer om dette tema så les vårt innlegg Idrettsmassasje under Aktuelt.

Forbund og foreninger
De fleste anerkjente massasjeformer har egne foreninger eller forbund. Det skiller en god del på krav til utdanning hos medlemmene, sammenlign derfor gjerne fagkrav.
De fleste forbund har en oversikt over terapeuter i ditt nærområde.

Vi håper du finner DIN massasjeform og en terapeut du trives med