Vakuumterapi er et samlingsnavn for behandling med vakuum. Ofte bruker man begrepet kopping eller koppemassasje. I denne artikkelen bruker vi kopping som begrep. Kopping er en metode med gamle vaner. Det opplyses at den er over 3000 år gammel.  En av de eldste medisinbøkene i verden, Ebers Papyrus, beskriver bruken av kopping omkring år 1 550 B.C. Det finnes helleristninger som viser kopping.

Selve behandlingen går ut på at terapeuten lager undertrykk i en kopp som plasseres på pasienten. Undertrykket kan skapes på ulike måter og koppen kan ha mange forskjellige størrelser og former samt være laget av mange forskjellige materiale.

I klassisk massasje trykker, presser og knar man vevet, mens i kopping løftes hud/bindevev ut fra muskler/ ben/ledd.

Undertegnede har brukt kopping eller koppemassasje i behandling i ca 18 år. Trolig brukes koppene i 90-95% av alle behandlinger jeg utfører. Det finnes mange teorier og mange måter å bruke kopper på og her vil du lese litt generelt rundt dette og om min erfaring med kopping.

 

Forfatters erfaring

Jeg har arbeidet som muskelterapeut siden 1990. Da jeg rundt 1998 kom i kontakt med kopping, forandret det mye av mine behandlinger.

Jeg beholdt grunnen i min behandlingsfilosofi og bruker fortsatt:

Klassisk massasje, testing av muskler/ledd, nervetester, bevegelighetstester, funksjons/styrketester, terapeutisk stretching, muskelpressur, triggerpunktbehandling etc.

 

Jeg synes at kopping er svært effektivt for klienter med en rekke plager og smertetilstander.

Stort sett bruker jeg kopping som komplement i ALLE mine behandlinger.

Opplever at behandlingene har blitt mer effektive og resultatet holder lengre. At man dessuten kan instruere klienten i å behandle seg selv med kopping har også vært populært.

 

Utvikling

Man kan bruke kopping på forskjellige måter.

Vi skal vise frem flere metoder. Som sagt finnes mange metoder å bruke kopping på og det finnes like mange teorier så det er ikke helt lett å gi en fasit på det.

Mange av de teoriene som fremgår i litteratur og kurs er ikke vitenskapelig bevist. En del av forklaringsmodellene til de mer ”alternative”  teoriene er nok direkte fysiologisk feilaktige! MEN! Det betyr ikke at det ikke fungerer i praksis! Det finnes mange forklaringsmodeller som ikke er korrekte, men metoden kan fungere uansett.

Kopping/koppemassasje er en meget gammel metode. Dagens kunnskap om kroppens anatomi, fysiologi og forskning har forandret metoden en del. Men grunnprinsippet er det samme som har eksistert i mange, mange år.

 

Vi kan bruke kopping som behandling av

 • Forbedring av blodsirkulasjon lokalt
 • Lymfedrenasje
 • Bindevevsbehandling
 • Triggerpunktbehandling
 • Muskelbehandling
 • Meredianbehandling/behandling av akupunkturpunkter

Kombinasjoner av disse

 

Det finnes to hovedtyper vakuumterapi:

 • Fast
 • Bevegelig

Disse to hovedtypene kan også kombineres.
Man kan gjøre det enkelt og kalle fast behandling med kopper for kopping og bevegelig for koppemassasje.

 

Man kan bruke kopping på forskjellige måter:

 • Maskinelt. Elektrisk vakuumpumpe med gummislange til koppen
 • Kopper med pumpe på toppen
 • Glasskopper med gummitopp
 • Glasskopper/ild
 • Gummikopper
 • Silikonkopper
 • Glasskopper med nål
 • Kopper med magnet
 • Keramiske kopper
 • Horn
 • Blodkopping
 • Vacusac
 • Bambus
 • Vannkopping

 

Rød hud/blåmerker:

Det er mange forskjellige meninger om hvordan man skal behandle med kopping.

Noen behandler slik at klienten blir blå/svart.  Andre jobber kun til huden blir rød.

Jeg tror man kan skille på hvilken effekt man vil oppnå.

 • Når huden blir rød, så utskilles histaminer* og disse setter i gang reparasjon!
 • Blir huden blå reagerer kroppen gjennom å utskille endorfiner** som er sammentrekkende og smertelindrende. Her skjer ikke så mye reparasjon.

Er disse teoriene korrekte, så kan man behandle forskjellig ut fra klientens behov og kanskje behandle forskjellig på ulike deler av kroppen.

* Histamin er et amin, som dannes i kroppen. Det virker som et hormon, og har innflytelse på deler av immunforsvaret og fordøyelsessystemet. Histaminer er søvnregulerende, øker blodsirkulasjonen og lindrer smerte.

** Endorfiner er biokjemiske signalstoffer som lindrer smerte og påvirker viljen til å sove, spise og drikke. De blir også skilt ut i kroppen når man skader seg, trener eller blir forelsket, og kunstig gjennom for eksempel akupunktur.

 

Triggerpunkter og kopping

Gjennom å behandle med kopping eller koppemassasje rundt området der triggerpunktene sitter og ev. la en kopp sitte over punktet, kan dette fjerne både myoser (muskelknuter) og deaktivere triggerpunkter.

Vi vet at man kan behandle triggerpunkter gjennom bindevevet hvilket vi gjør med kopping. Kopping kan også være mindre smertefullt enn pressur, men gi større risiko for blåmerke.

 

Forskjellig utstyr som brukes i kopping

Det finnes en mengde forskjellige typer utstyr til kopping. Vi får ikke vist frem/demonstrert alle, men her er en liten oversikt over noe av det markedet tilbyr.

 

Multikopper, gummi
Kan brukes både til fast og bevegelig kopping.

 

Multikopper, silikon
Kan brukes både til fast og bevegelig kopping.

 

 

Silikonkopper
Finnes i forskjellige farger og hardheter.
Kan brukes både til fast og bevegelig kopping.

 

Keramikk-kopper
Finnes i forskjellige farger, former og størrelser. Kan brukes både til fast og bevegelig kopping.  Historisk brukte man keramikk før glass.

Glass – gummi
Finnes i forskjellige farger, former og størrelser. Kan brukes både til fast og bevegelig kopping.  Passer veldig bra til ansikt og hals.

 

Vakuum-maskin
Finnes i mange forskjellige modeller. Brukes i bevegelig koppemassasje og lymfedrenasje.

 

Glass/ild
Kan brukes både til fast og bevegelig kopping.

 

 

Horn
Kan brukes både til fast og bevegelig kopping.

 

Kopper med magnet
Her bruker man en pumpe for å lage vakuum.  Med eller uten magnet.

 

Kurs og utdannelse innen kopping

Jeg har undervist elever i kopping i ca 12 år. Tilbakemeldingene fra elevene anngående kopping er veldig positive. Det sies at det effektiviserer behandlingene og avlaster terapeutens hender. I Skandinavia finnes det ikke noen direkte skole innen kopping uten at det baserer seg på kurs. Det er derfor viktig å finne en terapeut som er godt utdannet og har bred kunnskap utover kurs i kopping. Klienter som har eller kan lide av sykdom som ikke er utredet skal selvsagt henvises til lege.